top of page

Μετά την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Sergey Aksyonov προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν «να συνδράμει στην εξασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας», άμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου που σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείo Ειδήσεων ανέφερε ότι η Ρωσία θα λάβει σοβαρά υπόψη το αίτημα του πρωθυπουργού για βοήθεια. Παράλληλα με την έκκληση για την συνδρομή της Ρωσίας, ο Aksyonov ανακοίνωσε ότι στις 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας, σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα από ό, τι είχε προηγουμένως προγραμματιστεί (25 Μαΐου).

Η αμερικανική εταιρία αναλύσεων stratfor που παρακολουθεί στενά τα γεγονότα, σε ανάλυσή της διατυπώνει την άποψη ότι «το δημοψήφισμα μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια επίσημη ανακήρυξη περαιτέρω αυτονομίας ή πλήρους ανεξαρτησίας της Κριμαίας και, ενδεχομένως, ένωση με τη Ρωσία».

«Μια τέτοια κίνηση» συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, «όχι μόνο θα επισημοποιήσει την επιρροή της Ρωσίας στην Κριμαία, αλλά και θα περιπλέξει τα όποια σχέδια του Κιέβου για την ένταξη της χώρας στην στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των ευρωπαϊκών κανονισμών (για τα ασαφή σύνορα).

Όπως συμπεραίνουν οι αμερικανοί αναλυτές, η νέα ουκρανική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά για την υπόθεση της Κριμαίας, «τόσο λόγω της αυξανόμενης ρωσικής δύναμη στην περιοχή, αλλά και των φιλορωσικών αισθημάτων που κυριαρχούν στην Κριμαία». Μπορεί ο νέος Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk να προέτρεψε την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στην Κριμαία και να επιστρέψουν στις στρατιωτικές τους βάσεις, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο-εταιρία αναλύσεων, ο ουκρανικός στρατός δεν έχει την δύναμη να αντομετωπίσει τη Ρωσία στην Κριμαία. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανοί (πάντα μέσω stratfor) θεωρούν ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ζήτησαν από την Ρωσία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, είναι απίθανο, ωστόσο, να επέμβουν στρατιωτικά, αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό για μια διαφορετική στην αυριανή(03 03 2014) συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί κάτι που αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν φαίνεται, αλλά ούτε και παρουσιάζεται από κανένα δυτικό ή ανατολικό ΜΜΕ, το γεγονός ότι στο «πίσω μέρος του μυαλού του Πούτιν» εδώ και μια δεκαπενταετία, που κρατά τα ηνία και τον πλήρη έλεγχο της Νέας Μεγάλης Ρωσίας(όπως ο ίδιος ο Ρώσσος Πρόεδρος την οραματίζεται) βρίσκεται σεπλήρη εξέλιξη ένα πλήρες αλλά «μυστικό άκρως απόρρητο» σχέδιο. Σχέδιο με στρατηγική δομή το οποίο αποβλέπει στην ανακοπή, αλλά και τον πλήρη έλεγχο ή δυντόν την αναχαίτηση και ανακοπή του Ισλάμ στην ευρύτερη ασιατική περιοχή.

Ισλάμ, το οποίο αυξάνεται με ιλλιγγιώδεις ρυθμούς, προκαλώντας ανατριχίλα όχι μόνο στους ορθόδοξους ρώσους και όλες τις χώρες της σφαίρας επιρροής τους, αλλά και στο δυτικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης κυρίως της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας, όπου το πρόβλημα του Ισλάμ θεωρείται το υπ” αριθμόν έναν ζήτημα που η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την προσεχή 20ετία. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Πούτιν, που «δικαιολογεί» αν θέλετε στα μάτια ενός Βαλκάνιου την εισβολή και κατάληψη, φιλορωσικής όμως επιρροής εδάφη, πέρα από τα γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας συμφέροντα που θέλει να προασπίσει και να προστατεύσει, είναι ο πλήρης έλεγχος του ρόλου της Τουρκίας.

Η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία από την άλλη όπως μεταδίδουν πάντα τα διεθνή δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και έχει σημασία πια και στον μέλον αυτός ο διαχωρισμός θα γίνεται όλο και πιο αισθητός, όχι μόνον δεν είναι η καλύτερη αλλά ο Ερντογάν πια ευθέως βάση μυστικής συμφωνίας που έχει κάνει το Αμερικανικό κράτος με τον έκπτωτο Ιμάμη Φεντουλάχ Γκιουλέν που μέχρι και πρόσφατα ήταν κόκκινο πανί για το Αμερικανικό IRS λόγω της υηλής φοροδιαφυγής που εντόπισαν οι αμερικανικές αρχές σχεδόν στο σύνολο των σχολείων και σχολών που είναι διάσπαρτα στην Αμερικανική επικράτεια.

Σύμφωνα με αυτή την μυστική συμφωνία ο «έγκλειστος» και φρουρούμενος Φεντουλάχ Γκιουλέν «έδωσε» στεγνά πληροφρίες στις Αμερικανικές αρχές (FBI, CIA & NSA) το άλλοτε πνευματικό του τέκνο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «αντάλλαγμα» της μεγάλης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων φοροδιαφυγής που έχουν εδώ και χρόνια εντοπίσει στις ΗΠΑ οι Αμερικανικές αρχές στις επιχειρήσεις συμφερόντων Γκιουλέν. Ενδεικτικό είναι το αφιέρωμα το ABC αλλά και τα συνεχή μόλις πριν από λίγο διάστημα αμερικανικά δημοσιεύματα για τον Φεντουλάχ Γκιουλέν

Οι Αμερικανοί-και όταν λέμε Αμερική φυσικά και δεν εννοούμε τον εκάστοτε πρόεδρο αλλά τα πανίσχυρα Ιουδαϊκής κυρίως επιρροής Αμερικανικά think tank που σχεδιάζουν με συνέχεια και συνέπεια σε βάθος χρόνου, πολιτικές εκ μέρους των πολυεθνικών άρα και για λογαριασμό τον εκάστοτε πολιτικών σχηματισμών- που (συν)κυβερνούν με τον εκάστοτε Αμερικανό Πρόεδρο λοιπόν και σίγουρα δεν ξεχνούν την στάση και τον ρόλο της Τουρκίας στο πόλεμο με το Ιράκ και την άρνηση της να δώσουν γη και ύδωρ με τις αμερικανικές βάσεις τους στο Ιντσιρλίκ και άλλού, πάντα έψαχναν μια ευκαιρία αν όχι, να ελέγξουν πλήρως και απόλυτα να έχουν στο χέρι το πάντα άτακτο και ανυπάκουο παιδί Ερντογάν, που μάλλον μπιάζει να πήρε περισσότερο θάρρος από το επιτρεπόμενο μετά τα γεγονότα με το Ισραήλ, τουλάχιστον να χειραγωγήσουν με κάποιο τρόπο τον νέο Σουλτάνο της Τουρκίας που αίφνης μέσω του θεωρητικού και πνευματικού του πολιτικού του μέντορα Αχμέτ Νταβούντογλου άρχισαν να οραματίζονται στο πλαίσιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων, την αναβιώση της Πάλαι ποτέ Μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μια νέα Ισλαμική πολιτική αυτοκρατορία που δεν θα μπορούσε να στηθεί αν δεν υπήρχε η στενή και στεγανή, από τα χρόνια που ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, βοήθεια του δυκτίου των σχολείων σε όλο τον πλανήτη -κυρίως σε χώρες της Δύσης- του Φεντουλάχ Γκιουλέν. Δύκτιο που ανέδειξε στην πρωθυπουργία και τον Ρ.Τ. Ερντογάν.

Τουρκία που άρχισε όμως να γίνεται ενοχλητική και εμπόδιο στα βαθιά και μεγάλα σχέδια των ΗΠΑ για την επιβολή του νέου χάρτη στην περιοχή της Νέας Μέσης Ανατολής, χάρτης που πρώτο το GreekAmericanNewsAgencyαποκάλυψε τον Νοέμβριο του 2006 και εκ τότε είδαμε το θέμα να αναπαράγεται σχεδόν copy paste σε όλο τον ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό -ακόμα και σήμερα- ελληνικό τύπο.

Βάση αυτού του χάρτη της Νέας Μέσης Ανατολής η Τουρκία θα πρέπει να περιορίσει τα σύνορα της για την δημιουργία του Κουρδιστάν. Ενός κράτους δορυφόρου των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή της Νέας Μέσης Ανατολής ως ανάσχεση στην δυναμική του Ιράν που πάντοτε φόβιζε και πάντα θα φοβίζει…

Σίγουρα αυτή η αλλαγή συνόρων δεν μπορεί να μην επηρεάσει και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ένα νέο κρατίδιο με καθεστώς ημιαυτονομίας ή πλήρους ανεξαρτησίας -αυτονομίας στα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία. Ποιο θα είναι αυτό το νέο κράτος; Η Τουρκική Δημοκρατία της Θράκης! Ένα κράτος που είναι σχεδόν έτοιμο. Με σημαία. Με δικές τους τράπεζες. Δική του υποδομή. Ένα κράτος που χτίζεται από τις αρχές της 10ετιας του 1990 με συνεχείς παραχωρήσεις και συνεχείς παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάνης εις βάρος της Ελλάδος. Κοντολογίς. Θα δώσει κάτι η Τουρκία στα βάθη της Ανατολίας «επιλύοντας» ένα χρόνιο πρόβλημα της με τους Κούρδους και θα πάρει μεγάλο μέρος της Θράκης στην νέα κατάσταση που ετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς. Ποιος θα βγει χαμένος για άλλη μια φορά δεν θέλει και ερώτημα. Η Ελλάδα!

Δεν είναι λοιπόν ούτε τυχαία τα γεγονότα και οι αποκαλύψεις στη γειτονική Τουρκία ούτε αποσυνδεδεμένα με τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία και στην Κριμαία.Κρίκος που ο ένας συνδέδει τον άλλο…

Και κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας. Οι οργανώσεις που και στην Τουρκία αλλά και την Ουκρανία πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν είναι ΜΚΟ… Οι περισσότερες πλήρως ή μερικώς ελεγχόμενες από τις ΗΠΑ όπως και στην περίπτωση των ΜΚΟ της Ελλάδας...

Μιας Τουρκίας, η οποία μέσω της Ευρασιατικής Ένωσης προσπαθεί από τα χρόνια του Οζάλ ακόμα, ιδρυτή και εμπνευστή της ίδρυσης της ισλαμικής ευρασιατικής ένωσης, να διοχετεύσει μουσουλμανικούς πληθυσμούς -και μάλιστα ακραίους φονταμενταλιστές- στους κόλπους της Ευρώπης, αλλά και στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η Ρωσία ως γνωστόν υποφέρει και μετρά θύματα απο τους ακραίους Ισλαμιστές Τσετσένους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το τελευταίο πολύνεκρο χτύπημα στην Ρωσία λίγο πριν την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων.

Το ευαίσθητο υπογάστριο της Ρωσίας για την δίοδο και την διάχυση αυτών των Ισλαμικών πληθυσμών ήταν πάντα η πολυεθνική Ουκρανία.

Όχι μόνον για την γεωπολιτική ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής όπου ο οι Ρώσσοι σαφώς υπερέχουν εδώ και χρόνια με σταδιακή, και βάση σχεδίου, εγκαθίδρυση εταιριών εξόρυξης γεωφυσικών ενεργειακών κοιτασμάτων, όχι μόνον δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολίσουν συμφέροντα και δυνατότητες ελέχου αυτών των ενεργειακών κοιτασμάτων που φτάνουν μέχρι την παγωμένη Αρκτική, αλλά σχεδιάζουν την επέκταση της σφαίας επιρροής τους μέχρι και το Αιγαίο στο οποίο πάντα ήθελαν να έχουν διέξοδο από τα χρόνια της Μεγάλης Βυζαντινής σχεδόν 1600ετούς Αυτοκρατορίας.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Πούτιν προς τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα στην 90λεπτη τηλεφωνική συνομιλία τους την νύχτα του Σαββάτου της 1ης Μαρτίου 2014 -και αυτό δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα- είναι ότι μπορεί να διαφωνούν σε μια σειρά από λόγους για την επέμβαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, σε ένα πράγματα όμως φαίνεται να συμφώνησαν και αυτό θα το δούμε το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στην πάση θυσία μη εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την υπόθεση. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να είπε -κάτι που σχυνά πυκνά αναφέρει σε ιδιωτικές συνομιλίες του στους λιγοστούς ανθρώπους που εμπιστεύεται – ανοιχτά πλέον  και στον Αμερικανό Πρόεδρο Μ. Ομπάμα είναι η φράση «Αν εμπλέξεις τους τούρκους, θα φτάσω μέχρι το Αιγαίο».

Η φράση αυτή του Ρώσου προέδρου δεν είναι νέα για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά εκείνων των χωρών που συνορεύουν με την Ρωσία, δεν είναι καινούργια. Όπως τυχαία δεν είναι και τα σχυνά πήγαινε – έλα με το προσωπικό του Ελικόπτερο στο Άγιο Όρος εδώ και χρόνια. Επισκέψεις που άλλοτε δημοσιοποιούνται και άλλοτε όχι.

Οι γεωπολιτικές και επομένως και οι στρατιωτικές εξελίξεις αυτές, στην εύκλεκτη περιοχή της Κριμαίας, όσο και αν ξαφνιάζει, είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένες με τις καταιγιστικές σχεδόν θυελλώδεις ραγδαίες καταστάσεις στο εσωτερικό της Ορθοδοξίας!

Read more

Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι: «Ηδη βρισκόμαστε σε Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία του Πούτιν»

Πρώην σύμβουλος Eθνικής Aσφαλείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ επί προέδρου Κάρτερ

 

 

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Spiegel Online, ο διάσημος διεθνολόγος Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι μιλάει για νέο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Πρώην σύμβουλος Eθνικής Aσφαλείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ επί προέδρου Κάρτερ (1877-1981), ο 87χρονος Μπρεζίνσκι εργάζεται σήμερα για το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσιγκτον.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα:

SPIEGEL: Bλέπουμε την αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ;

Μπρεζίνσκι: Είμαστε ήδη σε Ψυχρό Πόλεμο. Το αν θα γίνει θερμός είναι ευτυχώς ακόμη λιγότερο από πιθανό.

SPIEGEL: Ο τελευταίος Ψυχρός Πόλεμος διήρκεσε περισσότερο από 40 χρόνια. Θα διαρκέσει τόσο πολύ αυτή τη φορά;

Μπρεζίνσκι: Δεν το νομίζω. Τα πράγματα κινούνται πολύ πιο γρήγορα. Πιέσεις από το εξωτερικό είναι πιο αισθητές στο εσωτερικό μιας χώρας. Αν αυτό συνεχιστεί, και εάν η Ουκρανία δεν καταρρεύσει, οι εγχώριες πιέσεις στη Ρωσία θα αναγκάσουν όποιον είναι υπεύθυνος να διερευνήσει εναλλακτικές. Ας ελπίσουμε ότι ο Πούτιν είναι αρκετά έξυπνος για να ξέρει ότι είναι καλύτερο να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις προτού να είναι πολύ αργά.

SPIEGEL: Μιλάτε για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μπρεζίνσκι: Θα πρέπει να δούμε και τις δύο πλευρές. Είναι θέμα δράσης και αντίδρασης. Δεν θέλω έναν πόλεμο, αλλά εγώ δεν πρόκειται να εκφοβιστώ από το επιχείρημα ότι, αν ανταποκριθούμε συμμετρικά σε μονομερείς ενέργειες από την άλλη πλευρά, είμαστε εμείς που κατά κάποιο τρόπο κάνουμε προκλήσεις και επιταχύνουμε έναν πόλεμο. Αντιθέτως. Αν δεν αντιδράσουμε είναι πιθανότερο να επιταχυνθεί ένας πόλεμος.

Είναι ακριβώς το επιχείρημα σχετικά με την αντίδραση της αυτοσυγκράτησης όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στη Σουδητία, ή με την προσάρτηση της Αυστρίας.

SPIEGEL: Συγκρίνετε τον Πούτιν με τον Χίτλερ;

Μπρεζίνσκι: Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, αλλά και ορισμένες διαφορές. Ο Χίτλερ δεν ενδιαφέρθηκε να βγάλει, προσωπικώς, πολλά χρήματα. Ο Πούτιν έχει ένα παράπλευρο συμφέρον να βγάλει πολλά χρήματα, και αυτό εισάγει μια κάπως διαφορετική προοπτική στη ζωή, μία που ίσως να σταθεροποιεί και να κατευνάζει πάθη. Αλλά αυτό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι τζογάρει.

SPIEGEL: Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο η Ρωσία εισβάλλει στις χώρες της Βαλτικής. Θα έκανε πόλεμο το  ΝΑΤΟ;

Μπρεζίνσκι: Αν εισέβαλε με τα όπλα στις χώρες της Βαλτικής φυσικά. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ, έτσι δεν είναι; Δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο: «Εμείς δεν εννοούμε αυτά που λέμε. Εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα ό,τι και αν κάνει η άλλη πλευρά». Αυτό θα ήταν λίγο σαν να κρεμάγαμε στην μπροστινή πόρτα του σπιτιού μας ένα σημείωμα που θα έγραφε: «Λείπουμε μακριά, οι πόρτες δεν είναι κλειδωμένες». Πιστεύετε ότι θα ήταν μια έξυπνη στρατηγική ασφαλείας;

Reuters: Η Ρωσία περιμένει με ανοιχτές αγκάλες την Ελλάδα

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με δυσκολία μπορεί να συγκρατήσει το χαμόγελό του καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει με τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, τα γεγονότα που εξελίσσονται αποσπούν την προσοχή από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και δίνουν στον Ρώσο πρόεδρο την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις διαφορές στην ΕΕ, οι οποίες μπορεί να υπονομεύσουν την ενότητα στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Η εύθραυστη οικονομία της Ρωσίας σίγουρα δεν θα παραμείνει αλώβητη εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη ή την ΕΕ, και η κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα ανησυχητικό μάθημα για την Μόσχα καθώς οικοδομεί τον δικό της πολιτικό και οικονομικό συνασπισμό με άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ωστόσο, εκτιμά το Reuters, η Ρωσία είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες θα μπορούσε να στραφεί η Αθήνα ρεαλιστικά για χρήματα και τα κρατικά ΜΜΕ έχουν την τιμητική τους, απεικονίζοντας την ΕΕ ως μια ανυπόληπτη και δυσλειτουργική αυτοκρατορία σε παρακμή.

"Θεωρώ ότι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εργαλείο εναντίον της Γερμανίας, ως εργαλείο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε η Yevgenia Albats, εξέχουσα Ρωσίδα σχολιαστής και δημοσιογράφος στο περιοδικό News Time.

"Αυτό ακριβώς είναι που έκαναν οι Σοβιετικοί, αυτό ακριβώς είναι που έκανε και η KGB στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν χρησιμοποιούσαν χώρες και κυβερνήσεις, ιδιαίτερα τις φτωχές, στον πόλεμό τους εναντίον του δυτικού πολιτισμού".

Τα κρατικά ΜΜΕ (στη Ρωσία) παρουσιάζουν την κρίση στην Ελλάδα ως την έναρξη των προβλημάτων της ΕΕ, υποδηλώνοντας ότι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία, θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη.

Το Κρεμλίνο έχει διασκεδάσει τις εκτιμήσεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διασώσει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς αδελφούς του, περιγράφοντάς το ως ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουν η Αθήνα και οι πιστωτές της, "όχι ένα θέμα για εμάς".

Η Ρωσία έχει σχετικά μικρή έκθεση στις ελληνικές τράπεζες και σε ελληνικό κρατικό χρέος, αλλά μια έξοδος από την ευρωζώνη, θα περιόριζε την ανάληψη ρίσκου παγκοσμίως και τα ρωσικά assets θα θεωρούνταν ριψοκίνδυνα.

Ορισμένοι Ρώσοι εμπειρογνώμονες θέλουν η Ελλάδα να εγκαταλείψουν τους δυτικούς εταίρους της, να ενταχθεί σε μια τελωνειακή ένωση υπό τη Ρωσία και να υπογράψει για την ένταξή της σε μια Ευρωπασιατική Οικονομική Ένωση, υπό την κυριαρχία της Μόσχας, που σκοπό έχει να αμφισβητήσει την οικονομική δύναμη της ΕΕ, της Κίνας και των ΗΠΑ.

"Έχει μια επιλογή, να αφήσει το ΝΑΤΟ και τότε να έρθει μαζί μας", δήλωσε ο Mikhail Delyagin, οικονομολόγος. Αλλά η αγκαλιά της Ρωσίας στην Ελλάδα δεν ήταν μέχρι σήμερα μεγάλη. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν πως δεν συζητήθηκε το θέμα της οικονομικής βοήθειας όταν συναντήθηκαν Τσίπρας και Putin στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο μήνα, όπου το κύριο αποτέλεσμα ήταν η υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης για συνεργασία σχετικά με την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου.

"Δεν υπάρχουν πόροι (στον προϋπολογισμό μας για να παρέχουμε χρήματα), είχε δηλώσει τότε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Sergei Storchak.  Η Ρωσία έχει τη δική της οικονομική κρίση, που επιδεινώθηκε από τις κυρώσεις των ΕΕ και ΗΠΑ για την Ουκρανία και μια πτώση στην τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως, του πιο σημαντικού προϊόντος που εξάγει. Η διάσωση μίας ακόμη χώρας ίσως εξόργιζε τους ψηφοφόρους που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οικονομικά προβλήματα.

Η Μόσχα δεν διέσωσε την Κύπρο όταν αντιμετώπισε την δική της κρίση χρέους το 2013 και ένα δάνειο 3 δισ. δολαρίων στο Κίεβο τον Δεκέμβριο του 2013, ήταν περισσότερο δόλωμα για να αποτρέψει την Ουκρανία να ενταχθεί στον κορμό της Ευρώπης, απέτυχε όταν ο πρόεδρος Viktor Yanukovich, ανατράπηκε δύο μήνες μετά από διαδηλώσεις.

Η Ρωσία έχει άλλους λόγους για να είναι επιφυλακτική. Το να διατηρηθεί ενωμένο ένα πολιτικό μπλοκ, δεν αποδεικνύεται εύκολο για τις Βρυξέλλες και ίσως ούτε και για την Μόσχα, εάν η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση επεκταθεί πέρα από τις Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία και Κιργιστάν.

Η Ρωσία ήδη δυσκολεύεται να πείσει άλλους να υιοθετήσουν ένα νόμισμα. Ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν ότι τα προβλήματα της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης οδηγήσουν τις ΗΠΑ να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στις Βρυξέλλες ως έναν οικονομικό και πολιτικό εταίρο, ενθαρρύνοντας το να διαδραματίσει έναν πιο άμεσο ρόλο στην Ευρώπη, κάτι στο οποίο η Μόσχα θα αντιταχθεί.

 

bottom of page