top of page
Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
No tags yet.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Google+ Basic Black

Απειλεί η Κομισιόν: Δίνει στην Ελλάδα 3 μήνες να ελέγξει τα σύνορα, αλλιώς εκτός Σένγκεν


Η Κομισιόν κρίνει ότι η Ελλάδα “αμέλησε σοβαρά” τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν και δίνει στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.

“Το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν (…) από τις ελληνικές αρχές”, είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται όπως είπε με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως η Ιντερπόλ.

Ο Ντομπρόφσκις αναγνώρισε ωστόσο ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Ανέφερε επίσης ότι αν το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί, με ειδική πλειοψηφία, από τις χώρες της ζώνης Σέγκεν, η Επιτροπή θα συντάξει συστάσεις προς την Ελλάδα οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριμήνου.

Στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούν, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, οι χώρες της ζώνης του Σέγκεν να επαναφέρουν ελέγχους στα σύνορά τους ως το μέγιστο χρονικό διάστημα των δύο ετών και όχι των έξι μηνών, όπως σήμερα ισχύει.

Ωστόσο ο Ντομπρόβσκις αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Κομισιόν συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνδέει το ελληνικό πρόγραμμα με θέματα που έχουν να κάνουν με τη Σένγκεν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις, ενώ συμπλήρωσε ότι η επαναξιολόγηση των προϋποθέσεων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της οποίας τίθενται πολλά ζητήματα», συνέχισε ο Β. Ντομπρόφσκις και αναφέρθηκε στα σημαντικότερα από αυτά. Συγκεκριμένα είπε πως αναμένεται να καθοριστούν από τις ελληνικές αρχές ποια μέτρα θα ληφθούν έτσι ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, το 2017 και το 2018 και να προχωρήσει η χώρα προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος για την οποία η Ελλάδα έχει καταθέσει μια «αρκετά ολοκληρωμένη» πρόταση. «Συζητάμε τώρα την εμβέλεια και τη φιλοδοξία» της εν λόγω πρότασης με στόχο να διασφαλιστεί «μακροχρόνια βιωσιμότητα» του συστήματος, προσέθεσε ο ίδιος, ενώ έκανε αναφορά και στις συζητήσεις για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

«Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Ωστόσο δεν μπορούμε να κινηθούμε γρηγορότερα από το ρυθμό με τον οποίο κινούνται οι ελληνικές αρχές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτυχής εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και ως προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά εφαρμογής, ότι υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ότι θα επιστρέψει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

European Commission Vice-President. EPA, JULIEN WARNAND

Σοβαρές αμέλειες της Ελλάδας στην περίπτωση των υποχρεώσεών της σε σχέση με την προστασία των εξωτερικών Συνόρων Σένγκεν, καταγράφει ειδική έκθεση της Κομισιόν, που συζητήθηκε σήμερα στο κολέγιο των επιτρόπων. Η Ελλάδα θα λάβει σύντομα συστάσεις προς συμμόρφωση και θα έχει περιθώριο να τις εφαρμόσει 3 μήνες. Αλλιώς τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα συνεχίσουν τους έκτακτους συνοριακούς ελέγχους στα δικά τους χερσαία σύνορα στη βάση του άρθρου 26 της Συνθήκης.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων συζήτησε την “έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν” για την Ελλάδα, όπως προβλέπει από το 2013 η συνθήκη μέσω αιφνιδιαστικών επισκέψεων παρακολούθησης από ομάδες εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών και του Frontex υπό την ηγεσία της Επιτροπής. Στην Ελλάδα αυτές οι επισκέψεις έγιναν από τις 10 ως 13 Νοεμβρίου στη Χίο, τη Σάμο και τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας σήμερα τα αποτελέσματα της συζήτησης στο κολέγιο ανέφερε ότι: “η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά απαιτούνται ακόμα περισσότερα, ειδικά στην υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και έχει προς αυτό το σκοπό την αμέριστη συμπαράσταση της Κομισιόν”.

Ενημέρωσε όμως ότι δεν υπάρχει καμία ανάμιξη με την αξιολόγηση, το χρέος και τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας.

Αντιθέτως εξήγησε ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί από τη σχεδιαζόμενη κοινή ακτοφυλακή.

Το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης για την Ελλάδα θα διαβιβαστεί τώρα στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα καταρτίσει λίστα με συστάσεις.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, η έκθεση εξετάζει: – την παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν, – την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής, – την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και – τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές υφίστανται πιέσεις.

Εκτιμά όμως ότι “η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική”, ότι “τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα” και ότι “τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων.”

“Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές”, αναφέρει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν και ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις ενημέρωσαν ότι στην Ελλάδα “ενδέχεται να προταθούν ειδικά μέτρα όπως προβλέπεται στα άρθρα 19α και 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν”.

Καθώς διαπιστώνεται στην έκθεση ότι το κράτος μέλος «αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο των κανόνων Σένγκεν» και εφόσον «σοβαρές ελλείψεις στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα», η Κομισιόν προτείνει στη βάση του άρθρου 19α του “Κώδικα Συνόρων Σένγκεν”, να υποδείξει στο αξιολογούμενο κράτος μέλος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η ανάπτυξη ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων, ή η υποβολή στρατηγικού σχεδίου το οποίο θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το εν λόγω κράτος μέλος θα διαθέσει το δικό του προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Ο Βαλντις Ντομπρόβσκις εξήγησε ότι “η Ελλάδα θα έχει έχει τρεις μήνες να εφαρμόσει τις συστάσεις, αλλιώς τα κράτη μέλη θα παρατείνουν τους συνοριακούς ελέγχους για διάστημα έως και 2 έτη, στη βάση του άρθρου 26.

Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, “εάν τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 19α δεν είναι αποτελεσματικά, το Συμβούλιο μπορεί, με βάση πρόταση της Επιτροπής, να συστήσει σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων του(ς) ως λύση εσχάτης ανάγκης, προκειμένου να προστατευθεί το κοινό συμφέρον στον χώρο Σένγκεν. Η σύσταση του Συμβουλίου πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το άρθρο 26, και στις εξαιρετικές περιστάσεις που περιγράφονται ανωτέρω, οι έλεγχοι μπορούν να επαναφερθούν για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Το μέτρο αυτό μπορεί να παραταθεί για επιπλέον εξαμηνιαίες περιόδους μέχρι και δύο έτη.”



bottom of page